Ostar, Cider och Calvados
Regionen Normandie är faktiskt känd också för annat än all den skiten som har med kriget att göra. Man producerar högklassiga mejeriprodukter och där väl ostarna är de mest kända. Men de har också fantastiskt smör för den som gillar det. En annan råvara som man satsat på är äpplen av vilka man gör cider och calvados.
Dagen skulle ta oss från Honfleur till Paris, en resa på ungefär tre timmars sömn. Men jag hade kollat upp lite ställen som vi skulle pricka av innan vi lämnade Normandie för denna gång.

Bilen som levererade Livarot-ost innan industrialiseringen.
Första produkten blev ost. Det finns flera sorter ost som är kända och har sitt ursprung i regionen. Bland annat så kommer Camembert från byn Camembert. En annan ost som är känd är Livarot, också det från byn med samma namn. Man har gått ifrån det enkla manuella och tillverkningen sker nu i industriell skala med besökscenter och hela paketet. Intressant dock och vid rundvandringens slut bjöds man på smakprov av de 4 olika sorter av ost som tillverkades. Vi köpte med oss en bit för senare inmundigande.

Provning med Cidertanten
För att hitta nästa stopp så passade jag på att fråga de två unga tjejerna som jobbade i butiken om vart man skulle åka för att hitta en ciderbonde att besöka. Vi fick vägen förklarad och prickade in det på telefonen och for iväg.

Cider gör sitt
Efter att ha kört och irrat ett tag på den franska landsbygden så hittade vi till slut fram till en rätt stor gård. En kvinna kom släntrandes över ängen från ett hus lite längre upp och vinkade glatt. Det visade sig vara mamman till en av tjejerna i ostbutiken.

Normandies landsbygd
Hon och henne man drev gården och deras huvudnäring var mjölk som de sålde till ostfabriken i Livarot. De hade 80 mjölkkor och med alla kalvar så skötte de 320 djur. Cider tillverkade de lite på sidan av och de gjorde ca 6000 flaskor årligen. Vi bjöds in på provsmakning i den gamla ladugården som gjorts om till provningsrum. Det knusslandes inte och kvinnan var otroligt pratglad och verkade tycka att det var toppen att det kom en svensk familj på besök. Vi bjöds på halvtorr och torr cider samt äppeljuice. Troligen var det till stor del situationen och miljön som gjorde det, men det smakade gott och var mycket trevligt att sitta ner en stund och höra om deras verksamhet. Vi köpte en flarra av vardera sorten och fick dessutom tips om en Calvadosbonde en mil bort.

Infart till Calvadosbonde
Så in i bilen och iväg längs de små byvägarna. Vi letade oss fram till den lilla farmen strax utanför coqainvillers. De gamla paret hade sin produktion i en relativt liten byggnad med tillhörande butik/ provsmakningsrum. De tillverkade förutom 3 olika årgångar Calvados också cider och gelé. Deras kunskaper i andra språk än franska var likvärdiga med våra kunskaper i franska, men jag lyckades ändå förklara att jag ville prova de tre sorterna, 3, 5 och 8-årig. Naturligtvis var 8-åringen bäst så det fick bli en flarra av det. Dessutom köpte vi en torr cider och en päroncider. Det börjar bli fullt i bilen nu och vi får kanske slänga delar av leksakslådan som Edvin har med sig för att få plats med champagne också...

Calvadosshopping
Styrkt av 3 små rackare och fylld av intryck från de intressanta besöken så styrde vi kosan mot Paris dit vi kom inkörandes i rusningstrafik vid 18-tiden. Då gäller det att hålla tungan rätt i munnen kan jag lova. Men vi klarade infarten utan fadäser och lyckades hitta ett parkeringsgarage precis gatan intill där vår lägenhet ligger. Vi hyr via AIR BNB som jag fått tips från en god vän om. Kolla upp det! Man bor i folks lägenheter eller hus och betalar ca halva priset mot hotell.
WWW.airbnb.com
Vi checkade in sent och efter en snabb middag så gjorde vi kväller och laddade inför morgondagens strapatser.